Als je de carrières van Jack en Theo héél kort wilt samenvatten, volstaat de term ‘overname’. Daar begon het mee en daar zitten zij nu middenin. Daar tussenin is natuurlijk heel veel gebeurd. Aangezien ze op een telefoontje van de notaris zitten te wachten, is dit een goed moment om even terug te kijken. Dat doet Jack met plezier.

Het begin

“Ik begon in 1977 mijn werkzame leven in het hang- en sluitwerk en heb nooit iets anders gedaan. Ik kwam in 2002 in contact met een branche gerelateerd familiebedrijf die me vroegen om een vestiging in Eindhoven op te zetten. Dat zag ik wel zitten, op voorwaarde dat ik dat samen met Theo kon gaan doen. Theo heeft namelijk hele sterke contactuele eigenschappen wat weer onontbeerlijk is voor het relatiebeheer. Ik heb zelf vooral veel technisch inzicht dus dat was een fijne combinatie. In 2002 begonnen we met die vestiging en in 2009 hebben we die activiteit voor eigen rekening overgenomen met alles erop en eraan”, kijkt Jack terug op het begin.

De nichemarkt opgezocht

Hang- en sluitwerk voor aluminium deuren er ramen is heel specialistisch werk. “Gelukkig wel”, lacht Jack, “Anders zouden er veel meer bedrijven zijn die dit aanbieden. Het is een echte nichemarkt en zonder overdrijven mag ik zeggen dat we specialisten zijn. Niet alleen leveren we de beslag producten maar we verzorgen ook alle freesdata die nodig is om de profielen te bewerken. Dit gebeurt middels onze eigen databank voor het softwarepakket van Orgadata wat de meeste relaties van ons gebruiken. In de basis zijn we een technische groothandel maar wel met heel veel extra’s.”

Huidige overname

Terug naar de overname: “Met Theo heb ik altijd heel fijn samengewerkt. Ik ben onlangs 68 geworden en denk dat het tijd is om het stokje door te geven. Mijn zonen Jasper en Sjoerd werken al jarenlang bij Stalufor, waarbij Jasper heeft aangegeven om voorál met de technische zaken bezig te willen zijn en niet echt de ambitie te hebben om een bedrijf als Stalufor in z’n geheel te leiden. Sjoerd daarentegen heeft die ambitie wel. Theo heeft geen kinderen, maar hij heeft collega Job Janssen  ‘notarieel geadopteerd’. Job werkt al sinds de aanvang van Stalufor bij ons; is vanuit een stage hier gaan afstuderen en hij zit er nog steeds. Hij heeft aangegeven wel in het bedrijf te willen stappen samen met Sjoerd en Theo wilde tegelijk met mij stoppen.”

Twee fases

Zo’n drie jaar geleden werd de overname in gang gezet. Jack: “Dat is niet zo eenvoudig als in: ‘hier is een bundeltje aandelen, ruilen tegen een zak geld en succes verder’. Dat moet bedrijfskundig begeleid worden door iemand die daar heel veel verstand van heeft. Jaren geleden zijn we al in zee gegaan met bedrijfskundig adviseur Rob Bierens van HKB en zijn bureau helpt ons nu bij elke stap. Zonder op de details in te gaan: we gaan de aandelenoverdracht in twee fases doen. De eerste fase is nu bijna afgerond; we zitten letterlijk te wachten tot de notaris belt dat zij de stukken klaar heeft en we kunnen gaan tekenen. De tweede fase kan in een wat later stadium in gang gezet worden.”

De toekomst

Jack heeft geen haast om helemaal te stoppen met werken: “Ik ga echt niet hele dagen thuiszitten. Ik ben heel praktisch ingesteld. We hebben zes kleinkinderen en ik vind het heerlijk om overal met ze mee naartoe te gaan. Op de zaterdagen langs het voetbalveld, halen en brengen van de trainingen, de zwemles en afspraken met vriendjes, opa probeert er zoveel mogelijk bij te zijn. Ik probeer elke week bij iedereen uit het gezin die moet sporten even te gaan kijken. Daarbij denk ik dat ik de komende jaren écht nog wel van nut kan zijn bij Stalufor. Ik hoef niet meer iedere dag naar de zaak maar zal er nog regelmatig te vinden zijn. En als Sjoerd me nodig heeft dat hoor ik dat vanzelf wel.”