Je bestaat tenslotte maar één keer tien jaar, en dus heeft de directie besloten om dat op een gepaste wijze te gaan vieren in het prachtige Toscane in Italië. En waarom dan in Toscane? Welnu, daar is ook onze trouwe handelspartner Fapim gevestigd, ook een familiebedrijf die wij op de Nederlandse markt al sinds de oprichting van Stalufor vertegenwoordigen. Fapim en Stalufor hebben een ijzersterke band met elkaar opgebouwd, dus was Toscane voor ons een logische keuze.

Op vrijdag 6 september zijn wij vroeg in de ochtend per touringcar vertrokken naar Schiphol voor onze vlucht naar Pisa. Wij, zijn in dit geval al onze medewerkers met hun partners. Alleen Jasper en z’n vrouw Kelly konden helaas niet mee omdat Kelly hoogzwanger was en niet meer mocht vliegen. In plaats daarvan is Jasper met z’n gezin vier dagen in Center Parcs geweest en heeft ons tienjarig bestaan ook, weliswaar op afstand, mee kunnen vieren.

In Pisa aangekomen stond de bus al gereed en zijn wij die beroemde scheve toren gaan bezoeken. Na een uurtje zijn wij doorgereden naar ons verblijf voor de dagen daarna, een Borgo genaamd Relais della Rovere in het dorpje Colle di val d’Elsa, midden in het befaamde Chianti wijngebied. Deze Borgo is een eeuwenoud klooster wat omgebouwd is tot hotelfaciliteit.

Na het inchecken hebben wij eerst even samen geproost op de afgelopen 10 mooie jaren en daarna was het diner gereserveerd in de eeuwenoude kerker onder het voormalige klooster dat als restaurant dienst doet. Heerlijk gegeten met mooie wijnen erbij, geweldige sfeer aan tafel en veel gelachen.

De volgende ochtend stond om 10 uur de bus gereed voor twee bezoeken aan eeuwenoude dorpen in de buurt. We zijn eerst naar San Gimignano (ook wel het Manhattan van Toscane genoemd vanwege de vele hoge en rechthoekige kerktorens) gereden en hebben daar al het moois bezichtigd wat er in overvloed aanwezig is. En dan bedoel ik niet alleen de prachtig gerestaureerde gebouwen maar ook het befaamde Italiaanse ijs!

Daarna zijn we doorgereden naar het dorp Volterra, waar de restanten van een eeuwenoud Romeins amfitheater nog te bewonderen zijn. Waarschijnlijk stamt dit nog uit de tijd vóór Christus.

Wat later in de middag zijn we teruggereden naar Colle di val d´Elsa om ons wat op te frissen. Sommigen onder ons hebben even ´n frisse duik in het mooie zwembad genomen, anderen zijn op een van de terrassen gaan zitten onder het genot van de zon en een drankje. Weer anderen zijn even “plat” gegaan na de vele klimpartijen in de bezochte dorpen. Vrijheid blijheid was ons devies.

Uiteraard moest er ook weer voor de inwendige mens worden gezorgd en daarvoor had onze reisleider een prima restaurant op een wonderschone locatie gevonden. Bovenop een oud fort dat stamt uit ca. 1500 hebben wij buiten op het terras van een overheerlijk diner genoten. Uiteraard weer met heerlijke Chianti wijnen erbij. En het uitzicht over het plaatsje Poggibonsi was adembenemend mooi, zeker omdat het inmiddels donker was. Maar de temperatuur was heerlijk en omstreeks 23.00 uur zijn we weer teruggereden naar Relais della Rovere, moe maar zeer voldaan.

Voor de zondag hadden we een vrij programma, iedereen kon gaan en staan waar men maar wilde. Al snel werden er na het ontbijt de nodige plannen gemaakt wat te doen deze dag.

De jongeren onder ons zagen een uitdaging in een wandeltrail langs een woest stromend riviertje, inderdaad de Elsa. De foto’s en filmpjes die op een inderhaast geactiveerde WhatsApp groep werden gezet logen er niet om; het was inderdaad afzien tijdens die trail.

De andere helft vond het wel interessant om het wonderschone Siena te gaan bezoeken. De bedoeling was om daarvoor een lijnbus te nemen, die stopte vlak bij het Relais. Zo gezegd zo gedaan, maar de chauffeur van de bus had tóch andere ideeën en die liet ons mooi staan. Dus dan maar twee taxi’s genomen en binnen 20 minuten stonden we in het oude centrum van Siena. Toevallig waren er die dag een soort gildefeesten aan de gang want we werden verwelkomd door vendelzwaaiers en tamboers. Prachtig en luidruchtig schouwspel.

Siena is eigenlijk Rome in het klein, ook op zeven heuvels gebouwd, en daarom goed te belopen. De term wonderschoon is eigenlijk nog te zacht uitgedrukt, zó mooi en fascinerend is dit oude centrum. Na enkele uren daar doorgebracht te hebben zij we per taxi weer teruggereden.

’s Avonds was er een diner gereserveerd bij een lokaal restaurant waar we ook weer buiten konden eten. We waren inmiddels al wat gewend op culinair gebied, maar dit overtrof onze verwachtingen; zó heerlijk en gevarieerd we daar hebben gegeten. Lang nagetafeld en uiteindelijk met een méér dan voldaan gevoeld teruggelopen naar de Borgo. Nog wat na geborreld en druppelsgewijs ging iedereen het bed opzoeken.

Maandagochtend zijn we na het ontbijt per bus vertrokken en stond er een kort bezoek bij Fapim op het programma. De directie van Fapim vond het toch wel héél bijzonder en speciaal dat wij de moeite wilden nemen om hun even ’n bezoekje te komen brengen. Veruit het merendeel van onze medewerkers was nog nooit bij Fapim geweest en dus hebben we een korte rondleiding gekregen door de twee productie locaties van Fapim.

Het familiegevoel is een allesbepalende factor binnen Fapim, wat dat betreft passen onze bedrijven ook op dát vlak perfect bij elkaar.

Na de rondleidingen werden we ontvangen door de CEO en mede-eigenaar Massimo Bellandi en door de exportmanager en onze vaste contactpersoon Alessio Gumina. Dat was een allerhartelijkst moment, Massimo Bellandi had een speciale plaquette laten maken waarop de hechte relatie tussen onze bedrijven treffend werd uitgebeeld. Hierna werden we uitgenodigd voor een heerlijke lunch in een typisch Toscaans familierestaurant. Met weemoed in ons hart namen we na de lunch afscheid van Massimo Bellande en Alessio Gumina en zijn we vertrokken naar de luchthaven van Pisa, vernoemd naar de in 1564 geboren plaatselijke Italiaanse natuurkundige, filosoof, astronoom en wiskundige Galileo Galilei.

De terugvlucht verliep voorspoedig en rond zes uur in de avond zijn we geland op Rotterdam Airport. De bus stond al gereed en tegen acht uur in de avond waren we weer gezond en wel terug in Eindhoven.

We kunnen met een geweldig gevoel terugkijken op vier prachtige dagen. En als de herinneringen aan deze viering wat waziger worden kunnen we altijd zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog!